De bedrijfsfiets: de voordelen op een rij

Voor je werknemers wordt het steeds lastiger om met de auto naar het werk te pendelen. De fiets is een interessant alternatief: naast minder stress en een gezonde portie lichaamsbeweging zijn er ook flink wat fiscale voordelen.

De fiets is aan een gestage opmars bezig. Het aandeel fietsritten in het woon-werkverkeer is meer dan verdubbeld in zeven jaar tijd. Dat blijkt uit een studie van de FOD Mobiliteit in samenwerking met VIAS Institute, het voormalige Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. In 2010 gebeurde 7% van de woonwerkverplaatsingen met de fiets, in 2017 was dat al 16%.
Dat hoeft ook niet te verbazen, want de fileknoop draait alsmaar strakker vast. Twijfel je nog of je het loonpakket van je medewerkers met een bedrijfsfiets moet aanvullen? Laat je overtuigen door deze vijf voordelen:

1. Fiscaal gunstregime

Eerst en vooral is de bedrijfsfiets 120% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen.

Geef je je medewerker daarbovenop een fietsvergoeding, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt wel vast op 0,23 euro per getrapte kilometer. Ga je daarboven, dan betaalt je werknemer belastingen, zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten. De fietsvergoeding is een gunst voor je werknemer. Je bent dus niet verplicht om deze toe te kennen, tenzij een sector-cao dat wel voorschrijft.

De lichten repareren, de bandenspanning controleren … Aan een fiets moet soms gesleuteld worden, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken, en wel voor 120%. Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.

Einde extra incentive in zicht

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting gaat het fiscaal gunstregime op de schop: de aftrekbaarheid van de kosten zal dalen naar 100%. De afschaffing treedt in werking op 1 januari 2020 en is van toepassing vanaf aanslagjaar 2021.

2. Geen sociale bijdragen meer voor de bedrijfsfiets

Het privégebruik van de bedrijfsfietsen is sinds 1 januari 2017 met terugwerkende kracht niet langer onderhevig aan sociale bijdragen en belasting. Als een van je medewerkers over een bedrijfsfiets beschikt voor zijn of haar woon-werkverkeer, geldt dat niet langer als een loonvoordeel waarop RSZ-bijdragen en belastingen betaald moeten worden.

Opgelet: als je werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen (en dus niet voor woon-werkverkeer), wordt de fiets wel gezien als een loonvoordeel en moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.

Wat met elektrische fietsen of speed pedelecs?

Volgens de wegcode zijn snelle elektrische fietsen met trapondersteuning gelijk aan rijwielen met hulpmotor. De sociale en fiscale bepalingen zouden dus niet van toepassing mogen zijn. Maar sinds 1 januari 2017 kun je toch profiteren van de voordelen die bij een gewone fiets komen kijken: geen sociale bijdragen of belastingen wanneer de fiets ter beschikking wordt gesteld en dient voor het woon-werkverkeer, – nog voor even – 120% aftrekbare kosten en een fietsvergoeding.

3. Forse besparing van parkeerkosten

Als er meer werknemers af en toe de auto inruilen voor een fiets helpen ze niet alleen de files verminderen, maar zorgen ze ook voor meer vrije plaatsen op je parkeerterrein. Per parkeerplaats die je extra wilt creëren, moet je al snel 18.000 euro op tafel leggen – als je al de ruimte hebt voor zo’n uitbreiding. Door je medewerkers aan te zetten om de fiets te gebruiken, realiseer je dus een enorme besparing.

4. Een boost voor je employer branding

Je imago bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk je bent als werkgever. Een attractief werkgeversmerk zorgt er niet alleen voor dat je je vacatures makkelijker kunt invullen, het voorkomt ook dat je huidige werknemers weggaan. Door een duurzame oplossing zoals bedrijfsfietsen aan te bieden, maak je je imago alvast moderner en groener.

5. Een betere gezondheid en minder afwezigheden

Elke ochtend en avond in de file staan schuiven … echt bevorderlijk voor het humeur van je medewerkers is het niet. Door met de fiets naar het werk komen daarentegen, valt heel wat van die stress weg. Daarnaast heeft de dagelijkse portie beweging een positieve impact op de conditie en de gezondheid.

Wat je als werkgever daaraan hebt? Het afwezigheidspercentage ligt lager dan bij de automobilisten. Werknemers die drie keer per week drie kilometer afleggen met de fiets zijn jaarlijks gemiddeld één dag meer aanwezig dan hun autorijdende collega’s.

Kortom, een interessant voordeel voor jou en je werknemer

De bedrijfsfiets is een van de extralegale voordelen waar werknemers steeds meer interesse voor tonen. Ook als werkgever kun je er de vruchten van plukken. Dus waarom zou je de fiets niet méér promoten in je onderneming?

Het oorspronkelijk artikel lees je hier.